ÅRSBERETNING FRA VESTFOLD
SKYTTERSAMLAG 2005

VESTFOLD SKYTTERSAMLAGS styre i år 2005

Formann                                Åge B. Eriksen

Nestformann                          Tom Knudsen

Ungdomsleder                       Jan Engen

Kasserer                                 Kim Thore Holtan

Sekretær                                 Cecilie Berg

Utdanningskontakt                Irene Knudsen

Leder feltutvalg                     Hans Kr. Wear

Leder veteanutvalg                Harald A. Døvle

Banekontakt                           Sven Idland

Møtevirksomhet o.a

Det har vært avholt 5 styremøter og behandlet 38 saker. Formannsmøte I ble holdt på Andebu skytterhus og Formannsmøte II på Gavelstad hotell. Her ble til sammen 23 saker behandlet.

Formann, ungdomsleder, utdanningskontakt og ungdomsleder Viken 1 kretsen, deltok på Viken 1-vårmøtet på Krøderen Kro. Høstmøtet ble avlyst, men terminliste ble diskutert på DFS- seminar for Østlandet krets på Hamar. På dette todagers seminaret deltok formann, ungdomsleder og utdanningskontakt. Tom Knudsen møtte som ungdomsleder i Viken 1 kretsen. Formann deltok på årets Skytterting på Lesja, samt på møtet for Østlandskretsen i juni. Samlagets webside har hatt 15.200 besøk siden den ble opprettet høsten 2004. Det er mottatt årsmelding fra 15 av 16 skytterlag fire uker etter at DFS sin frist for levering gikk ut.  

Instruktørvirksomhet

Instruktørene har i 2005 hatt opplegg og gjennomføring av 3 ungdomssamlinger på den skytetekniske delen, både i teori og praksis. Infokveld for 14 foresatte/lags medlemmer ble avviklet i april. Utdanning av 12 instruktører fordelt på 5 lag. Kurset startet fredag morgen og var ferdig søndag ettermiddag med ca. 30 timers varighet og er det samme som kurs I i DFS regi. I høst har det vært gjennomført instruksjon rettet mot klasse og junior skyttere. Dette var et tilbud for alle interesserte.

INNENDØRSSKYTING

Samlagsstevne

I år var stevnet lagt til Nøtterøs nye elektroniske innendørs anlegg i kjelleren på Nystua. Vinner ble Bjørn Tonny Stalsberg 244p foran Bjørn Egil Hansen 243p.

V55 vunnet av Willy Enger 243p foran Magne Johnsen 242p, V65 av Odd Edland 247p foran Alf- Erik Aagaard- Nilsen 245p. V73 av Audun Vamråk med 230p

Klassemedaljer:

Klasse 5                                              klasse 4

Bronse Steinar Holtan              Gylt Lene Sivertsen

Klasse 3                                              klasse 2 

Gylt      June Kvål                                 Gylt Håkon Bøe

Klasse 1                                              klasse V 73

Gylt      Edvard Ryholt                         Gylt Audun Vamråk

Klasse V 65                                        Klasse V 55

Gylt      Odd Edland                             Gylt Willy Enger

Sølv Alf-Erik Aagaard-Nilsen  Sølv Magne Johnsen

                                                           Bronse Kjell B. Holtan

Medaljer og premier ble utdelt på samlagsstevnet i felt.

Viken 1

Årets arrangør var Gol skl i Hallingdal.

Vinner ble Øystein Bordvik, Kongsberg med 247p. Her ble Bjørn Tonny Stalsberg nr. 6 med 243p og Hans Kr. Wear nr. 8 med 242p. Willy Enger vant kl V-55 med 245p.

FELTSKYTING

Samlagsstevne 7. mars

Styrvoll skl hadde som intensjon å kjøre samlagsstevnet sammen med sitt åpne stevne, men dette ble avlyst og således et rent samlagsstevne.

Vinner ble Trond Jakobsen med 40tr og Bjørn Egil Hansen nr. 2 med 39tr. V65 vunnet av Harald Døvle med 42tr.

Mesterskapspokal til Trond Jakobsen med 40tr. Nyoppsatt Stuperpokal til Hans E. Flugund 10,58 sek. Tore Wears minnepokal til Bjørn Håkedal med 48p. 30-skuddsopkalen tok Tor Nystuen til eie med 30/17. Lagpokal tok Nøtterø til eie med 88/56.

30-skudds medaljer:

Klasse 5                                              Klasse 4

Gylt      Tor Nystuen                            Gylt      Egil Nystuen

Sølv     Robert Gjølberg                      Sølv     Morten Solli

Bronse Fredrik Fulsaas                       

Klasse 3                                              Klasse 2

Gylt      Hans E. Flugund                      Gylt Emil Engen

Sølv     Bjørn Håkedal

Klasse V 55                                        Klasse V 65

Gylt      Ole A. Flugund                        Gylt Harald A. Døvle

Sølv     Svein Kinander                        Klasse 1                     

                                                           Gylt Stein Egil Ødegård

Viken 1

I år var det Rollag og Veggli skl. i Numedal som var arrangør. Vinner ble Ann Kristin Årskog Vikhagen etter omskyting med Knut Bråthen med 42 tr. Nr. 3 ble Hans Kr. Wear med 41 tr. Nr. 12 Glenn Pettersen, 37 tr og medalje. Nr 15 Trond Jakobsen, 33 tr og medalje. Etter nye regler deles det ut 5 medaljer og stjerner til de som har den fra før. Klasse V-55 ble vunnet av Ole Anton Flugund med 34 tr. I kl. V-65 2. plass til Harald Døvle og 3. plass til Kjell Jakobsen. Kim Thore Holtan fikk 4. plass på stang med 21 tr. På felthurtig 3. plass til Fredrik Fulsaas, 4. til Egil Nystuen og 5. til Hans Kr. Wear.

Standardbeger til følgende:

Ole Jørgen Solli, Hans Kr. Wear, Glenn Pettersen, Ole Anton Flugund og Harald A. Døvle.

Vestfolds seniorlag ble nr. 3 og Nøtterøs lag nr. 5.

Østlandsmesterskapet

I år var det Vestfolds tur til å arrangere. Som kjent går dette stevnet på rundgang mellom de 16 samlagene i Østlandskretsen. Valdres stilte ikke og dermed var det 15 samlag som kjempet om heder og ære. Arrangementet ble et samarbeid mellom mange av Vestfold skytterlag, og vi står igjen med et meget vel utført stevne. Været var med oss på dagen, det har en vesentlig betydning. Terrenget var nord for Hillestad, på steder hvor det har vært laget felthold tidligere. Oppsitterne var velvillige med å la oss få tilgang til det meste. Flott å høre mange rosende ord om arrangementet fra de tilreisende.

Vinner ble Knut Bråthen foran Terje Grøterud og Lars Bugge.

Lagskytingen ble vunnet av Akershus, her ble vårt lag nr. 6.

BANESKYTING

Vestfold – Numedal

I år gikk konkurransen på Eker skl bane. I henhold til de nye reglene skulle hvert samlag fortsatt stille med 20 skyttere, men til slutt skulle bare 15 telle med. Dette ble en lite informativ konkurranse for både skytterne og tilskuerne. Numedal vant oppskriftsmessig med 4368 p og Vestfold fikk 4335 p, en differanse på 33p. Vinner ble Knut Bråten med 297p, nr 3 og medalje til Tommy Gjølberg med 295p.

Viken 1

Arrangør var Sigdal skl. Vinner ble Thomas Zetterquist, Jondalen med 343p. Av våre ble Ragnar Flaatnes nr. 5 med 341p, Tor Nystuen nr. 8 med 340p og Fredrik Fulsaas nr. 12 med 339p. Videre stjerne til Bjørn Tonny Stalsberg, og Tommy Gjølberg. Medalje til Kristian Gjølberg med 336p. Bjørn Egil Hansen ble beste skytter over 55 år med 338p. Willy Enger vant V-55 med 344p. Kjell Jacobsen nr. 2 i V-65 med 347p Våre veteraner fikk fullklaff og vant med 397p. Med på 1. laget var Alf-Erik Aagaard-Nilsen, Harald Døvle, Ole Anton Flugund og Willy Enger. Nøtterø skl ble nr. 5 i skyting om lagpokalen.

Organisasjonsmedaljen

Sandar & Sandefjord var igjen arrangør, denne gang på en treningskveld. 20 skyttere deltok. Det ble oppnådd meget gode resultater, 11 skyttere hadde 290p eller mer. Vinner ble Glenn Pettersen med 298p, jeg tror det er lenge siden at vi har hatt et så godt resultat.

Bjørn Tonny Stalsberg, Irene Knudsen og Ragnar Flaatnes fikk stjerne, og Bernt Johansen gull medalje/diplom. Alle de andre skytterne hadde sølv fra før og dermed ingen utdeling.

Landsskytterstevnet

Alle vi som dro til Lesja fikk oppleve fine dager, noen fikk til og med sine forhåpninger oppfylt med gode resultater. Været var stort sett med arrangørene, bare noe tåke en morgen, litt vind og et par regnbyger, men det ”lyt vi tåle” i utendørssporten. Formannen møtte på Skyttertinget som ble åpnet fredag morgen og avsluttet lørdag kl. 15.

Vestfold fikk to med i Kongelaget, Bjørn Tonny Stalsberg med 246p og Hans Kr. Wear med 244p. Bjørn Tonny Stalsberg fikk en flott 3. plass, små marginer fra både konge- og prinsetittel. Han fikk også medalje på felten. Gratulerer! Hans Kr. Wear ble nr. 12, fikk stjerne og ble nr.7 i stangfinalen. Ole Anton Flugund ble nr. 7 i kl. V55 bane og fikk medalje. Stjerne til Tor Nystuen, Steinar Holtan, Fredrik Fulsaas og. Tommy Gjølberg. Er dette med 6 stjerner rekord for Vestfold skyttersamlag? Vårt seniorlag var ikke helt på topp, presset ved å starte på skive en var nok betydelig. De ble nr. 20, men også her skulle det ikke mye til før de var med i toppskiktet. Veteranenes lag ble nr.14, her var nok forventningene litt store før start, men bedre lykke neste gang.

Samlagsstevnet

104 skyttere deltok på Andebus nye bane den 14. august. Været var av beste klasse og selv om alt ikke var ferdig før kl. 19, så det ut til at skyttere og tilskuere koste seg i sola. Vinner ble Hans Kr. Wear med 345p. Han fikk også napp i grunnlagspokalen med 100p. Nr. to Tor Nystuen med 342p og sitt 4. napp i prinsekanna. Videre stjerne til Trond Jakobsen, som også fikk napp i 15-skuddspokalen med 148p. Stjerne til Bjørn T Stalsberg og Bjørn Egil Hansen, medaljer til Anders Øyehaug og Bjørn M. Berg.

V-55 ble oppskriftsmessig vunnet av Willy Enger med 345p, nytt napp i Seniorpokal. Kl. V-65 Odd Edland etter omskyting med Kjell Jakobsen med 347p. V73 Arne Hov med 327p.

Lagskyting senior, igjen seier og vandrepokal til eie for Nøtterø skl.

Nordisk mesterskap

En skytter fra Vestfold var kvalifisert, Hans Kr. Wear. Han gjorde ikke noe skam på dette og vant baneskytingen etter en forrykende innledende skyting på 244p. Han avsluttet med 339p foran Arild Røyseth 338p og Vebjørn Berg 336p, en flott prestasjon med de beste skytterne i Norden.

NM skogsløp med feltskyting

Arrangør var Trondhjems skl i perioden 3-4 september. Fra Vestfold deltok Signe Moland, Andebu. Hun gjorde sine saker meget bra, og vant klasse eldre Junior kvinner i normaldistanse og sprinten

Vestfoldcup

5 lag stilte på Sem skytterlags bane til finale i årets Vestfoldcup. Her ble det Andebu med Knut Skjelland, Fredrik Orerød og Ragnar Flaatnes som dro det lengste strå. Den beste enkeltprestasjon sto Tommy Gjølberg for med 347p. Han var med på Sems lag sammen med Robert Gjølberg og Anders Øyehaug og ble nr. 2. Yngvar Vataker, Andreas Johansen og Steinar Holtan på Sandar & Sandefjords lag ble nr. 3.

Aviscup

Andebu arrangerte aviscup for de yngre samt klassene V-65 og V-73. I kl V-65 ble det gylt til Odd Edland, sølv til Harald A. Døvle og bronse til Kjell Jakobsen. Arne Hov vant V-73 foran Kolbjørn Grønseth og Audun Vamråk.

Holmestrand skl sto for finalen i resten av klassene.

I kl. V-55 ble det seier til Ole Anton Flugund foran Willy Enger og Magne Johnsen.

Kl 1 Erik Marthinsen, kl 2 Emil Engen, kl 3. June Kvål, kl 4. Anders Øyehaug foran Kristian Gjølberg og i kl. 5 Ragnar Flaatnes foran Bjørn Tonny Stalsberg og Tor Nystuen. Flaatnes fikk sitt andre napp i vandrepokalen. Han oppnådde 249 på hovedskytingen og 52 på de siste 5 skudd stående. Her ga innertier 11p.

6-kant finale

I år var det Numedals tur til å arrangere, og banen var hos Rollag og Veggli skytterlag.

Godt og litt kaldt høstvær, men optimale forhold for skyting. Numedal dro snart fra de andre, de hadde et meget godt lag. Resultatet ble bare ett poeng etter rekord, og 2058p. På andre plass kom Vestfold med 2024p etter en spennende kamp mot Grenland, bare to poeng skilte til slutt. Med på laget var Bjørn T. Stalsberg, Glenn Pettersen, Ragnar Flaatnes, Tommy Gjølberg, Harald Enger, Kim Thore Holtan og Dagfinn Johnsen.

Kristina Vestveit fra Asker ble best med 298p som er ny rekord.

Oppsummering
Overgang til elektronisk anvisning fortsetter i samlaget, også på innendørsbaner, men vedlikehold slipper en ikke. På to av 15-m banene har de sett at slitasje på kulefanger blir 5 doblet, og må derfor etterses oftere. Det vil nok komme strengere regler for ettersyn og vedlikehold av skivemateriell, ikke minst der hvor det skytes med lett ammunisjon.

Antall aktive skyttere i samlaget er nok i nedgang, det viser årsmeldingene. Årsaken til dette kan være forskjellige, økonomi, hardere konkurranse eller andre krav i hverdagen. Hvordan man skal få til å snu på dette er et sentralt spørsmål som ikke er gitt å gi et svar på. Fra sentralt hold gis det tilskudd for å fremme skyttersaken på lokalt plan, kommunale og fylkeskommunale politikere er det viktig å informere, slik at man har de med seg. Et eksempel er Andebu skl., som fikk en kommunal pris for sitt arbeid med ny elektronisk skytebane.

Samlagsstyret ønsker vel blåst for 2005, og ønsker godt nytt skytterår 2006.